Gândirea în baza primelor principii presupune să dezasamblăm o problemă în elementele ei de bază, până la nivelul acelor ipoteze fundamentale care stau în picioare singure.
Mai exact, ipotezele fundamentale sunt principiile care nu mai depind de alte ipoteze sau presupuneri. În matematică, primele principii sunt denumite axiome sau postulate.
Metode pot fi milioane, dar principiile sunt puține. Omul care înțelege principii își poate selecta propriile metode. Omul care încearcă metode, ignorând principiile, va avea probleme.
De-a lungul vieții, învățăm lucruri în care ajungem să credem pentru că provin de la figurile de autoritate din jurul nostru, cum ar fi părinții, profesorii sau managerii. Dacă încercăm să respingem convențiile sau canoanele, devenim o problemă pentru cei din jur. În cele mai multe cazuri, curiozitatea din copilărie face loc în timp obedienței și conformismului.
Dacă nu învățăm să demontăm cunoașterea convențională, să-i testăm ipotezele și să o asamblăm la loc într-o formă mai solidă, filtrată prin sita primelor principii, vom fi prinși într-un modus operandi învechit. Vom continua să facem lucrurile la fel, chiar dacă vor fi schimbări în contextul în care operăm.
Gândirea în baza primelor principii ne ajută să ne scoatem ochelarii de cal, să vedem mai bine realitatea din jurul nostru și să înțelegem ce posibilități avem. Mai mult de atât, gândirea în baza primelor principii ne ajută să eliminăm impuritatea convențiilor și să descoperim esența.
Cea mai cunoscută tehnică prin care putem stabili primele principii este metoda socratică. Această metodă reprezintă un mod sistematic de analiză și se bazează pe un proces disciplinat de punere a întrebărilor pentru a ajunge la adevăr și pentru a separa cunoașterea de ignoranță. Structura întrebărilor arată în felul următor:
Acest proces te protejează să te bazezi doar pe intuiție și îți limitează reacțiile emoționale. Aplicând acest tip de raționament într-un mod sistematic, vei construi ceva durabil.
Un exemplu de raționament în baza primelor principii vine de la Elon Musk. El este un inovator prin faptul că evită să gândească convențional sau prin analogie la ceea ce există deja. Abordarea lui Elon Musk este să înțeleagă realitatea pornind de la ceea ce este adevărat, nu de la intuiția sa sau de la normele convenționale setate de alții.
De exemplu, atunci când Elon Musk și-a propus să trimită oameni pe Marte, a început cu ideea de a cumpăra o rachetă. Vizitând producători din toată lumea, el a realizat că prețul pentru o singură rachetă era exorbitant. Pentru a-și realiza scopul, el avea nevoie de rachete mult mai ieftine. Musk s-a întrebat: „Din ce e făcută o rachetă? Aliaje de aluminiu de calitate, plus fibre de titan, cupru și carbon. Și care este costul acestor materiale pe piața mărfurilor?” S-a dovedit că materialele reprezintă doar 2% din prețul unei rachete.
Musk a decis să creeze compania SpaceX și să construiască rachete de la zero. În câțiva ani, el a reușit să scadă aproximativ de 10 ori costul lansării unei rachete. Gândind în baza primelor principii, Elon Musk a descompus problema la nivel de elemente de bază și a găsit o soluție mult mai eficientă.
1. The Great Mental Models: General Thinking Concepts, by Shane Parrish, Rhiannon Beaubien;
2. First Principles: Elon Musk on the Power of Thinking for Yourself: https://jamesclear.com/first-principles
Igor e antreprenor și profesionist în marketing online. Din 2020, e gazda podcastului „Oameni Brici”.
„Nu se poate să îți trăiești viața cu zero la sută incertitudine” – Tudor-Ștefan Rotaru, psihoterapeut.
O conversație despre modul sănătos de viață – Mircea Ardeleanu, manager Kinetic Sport & Medicine;
Abonează-te la newsletter-ul Oameni Brici și primești săptămâna pe email ultimele podcasturi și articole publicate.