Nu se poate să îți trăiești viața cu zero la sută incertitudine: Tudor-Ștefan Rotaru, psihoterapeut

scris de IGOR ROTARU | CONVERSAȚII

Există încă multă incertitudine cu privire la evoluția virusului. Cum crezi, cu ce riscuri din punct de vedere psihologic a venit pandemia peste noi, ca indivizi și ca societate?

Încep cu un cuvânt cheie, și trebuie să fie un subiect de meditație pentru noi toți, și anume termenul de incertitudine. Atunci când vorbesc cu clienții mei încerc să le explic că incertitudinea este imanentă vieții. Nu se poate să îți trăiești viața cu 0% incertitudine. Este clar că trăim cu o temere vremurile astea, însă noi trebuie să fim conștienți că trăim zilnic cu această incertitudine: ce se va întâmpla mâine?

Adevărul este că viața noastră nu este garantată nici mâine, nici peste o săptămână, nici peste un an. Astfel încât întrebarea naturală care se iscă este dacă nu cumva noi facem deja tot ce ține de noi, iar restul este credință și speranță. Iar dacă nu putem trăi cu speranță sau cu credință, atunci ne va fi foarte greu și ne vom încâlci mintea cu o mulțime de frici.

O zicală din breaslă spune: ”mai întâi trebuie să fie mai rău, ca să poată fi mai bine”. Sunt diverse forme de fals echilibru la care am ajuns fiecare dintre noi în viețile noastre. Partea plină a paharului e șansa ca acum, odată cu tulburarea apelor, să existe posibilitatea să începem schimbarea către mai bine. Posibila criza economică care ne așteaptă în urma acestei perioade va testa capacitatea noastră de a adopta alegeri creative sau inovatoare. Conexiunea între oameni este importantă și trebuie să ne ajutăm între noi, inclusiv financiar. Pandemia ne oferă și o lecție de educație financiară. Trebuie întotdeauna să avem un cont de urgență, să ne permită să supraviețuim 3-4 luni.

Ești absolvent de studii de licență și doctorand în filosofie, mai nou. În plus, predai etică și științe comportamentale. Cum crezi, vom avea o lume mai bună sau mai rea după această criză?

Societatea va arăta diferit din mai multe puncte de vedere, vom înțelege că nu ne putem izola în țările noastre bogate, fără nici un fel de considerare pentru țările mai puțin dezvoltate din punct de vedere economic. Când vorbim despre sănătate publică, vorbim despre sănătate și despre resurse, la nivel mondial. Fiecare țară, indiferent de cât de săracă este, trebuie să fie capabilă să răspundă eficient unei astfel de epidemii, tocmai pentru a preveni împrăștierea unor astfel de viruși.

Povestește-ne despre programul de mentorat pe care l-ai lansat recent, ”Înțelege și învață”.

E o idee proaspătă, născută din dorința de a împărtăși cu alte persoane doritoare câte ceva din lucrurile pe care le-am descoperit eu pe baza lecturilor pe care le-am avut.

Ce înseamnă ”Înțelege și învață?”? E 100% gratuit, 100% realizat de la distanță, nu este un program oficial, ci pur și simplu reprezintă un demers în care participanții se angajează să citească în ordine anumite cărți pe care le-am ales ca fiind importante pentru diverse domenii. Programul este alcătuit din 5 cursuri diferite: 1. Psihologie aplicată și psihoterapie, 2. Aplicații în dezvoltare personale, 3. Beletristică și intuiție, 4. Credință și spiritualitate, 5. Fundamente filosofice.

Participanții sunt liberi să aleagă 1 sau 2 cursuri, cu condiția de a urmări programa recomandată. Scopul acestui proiect este construirea unei comunități de perfecționare intelectuală.

În paralel cu programul, fac parte dintr-un cerc de lectură, mai curând un grup de prieteni care împărtășesc interesul pentru lectură. Mi-a plăcut permanent să construiesc astfel de comunități și să dau oamenilor posibilitatea să se cunoască între ei.

Despre invitat

Tudor-Ștefan Rotaru este psihoterapeut, lector la UMF, doctor în psihologie și absolvent de filosofie. În 2013, a primit distincția la nivel național „Profesor Bologna” conferită de Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România.

Alte articole

Învață de la alții

Abonează-te la newsletter-ul Oameni Brici și primești săptămâna pe email ultimele podcasturi și articole publicate.