O conversație despre modul sănătos de viață – Mircea Ardeleanu, manager Kinetic Sport & Medicine

Am găsit pe site-ul Kinetic o descriere a ta din care am aflat că ai fost sportiv de performanță. Povestește-ne despre asta. Ce sport ai făcut și cât timp?

Am practicat fotbal, în București, pentru două cluburi, Steaua și ulterior Concordia Chiajna, un parcurs foarte fain în copilărie pentru că eram în formare și m-a ajutat mult. Voiam să merg la nivel de performanță, până la urmă vorbim de 11 ani de zile sănătoși în care am mâncat fotbal pe pâine. Însă am avut o accidentare, o hernie de disc, dobândită de-a lungul timpului. Zona de recuperare, prevenție și diagnosticare era ușor precară pe atunci, și astfel am ajuns într-un cerc vicios: durere, pauză, creme, pastile, revenire la antrenament și apoi iar de la capăt. După ceva timp m-am oprit din activitate pentru că durerea revenea constant.

Ai lucrat aproape un an cu Horia Tecău, tenismen român de top. Cum ai ajuns în echipa lui și cum a fost această experiență?

A fost o experiență fantastică, m-a îmbogățit din punct de vedere personal și profesional uimitor. Colaborarea pe care am avut-o și oportunitatea de a pleca pe circuit mi-au fost oferite de clinica Kinetic Sport & Medicine. Am fost cu el și cu alți tenismeni în foarte multe turnee de tenis, pe toate continentele, în perioada 2017-2018. După această experiență am venit la Iași.

Ești din București, dar te-ai mutat în Iași. Cum a venit această schimbare? Ți-a fost greu să iei o decizie?

Mi se propusese să devin coordonator pentru clinica din Iași încă din 2017. A fost o provocare, nu aveam nicio idee despre oraș și aveam acel cold feet. Dar exact chestia asta m-a atras cel mai tare, era o provocare. Desigur, cel mai dificil a fost să-mi asum rolul de manager la Iași. În București era manager Gelu Cosma, fondatorul Kinetic Sport & Medicine. El având un parcurs asemănător, a fost pentru mine exemplu și mentor. Mi-am zis că dacă vreau să mă apropii de ce a reușit să obțină el, trebuie să accept provocarea. Îmi place să mă autodepășesc, să nu refuz o oportunitate și să-i dau înainte cu toate pânzele sus. Cred că mi-a ieșit destul de bine, so far.

Tot mai mulți oameni au joburi de birou în prezent, ceea ce presupune multe ore de stat la birou și dureri de spate. Care sunt sfaturile tale legate de statul la birou? Ce înseamnă o postură corectă?

Postura corectă trebuie să respecte niște unghiuri, niște distanțe. E vorba în primul rând regula unghiului de 90 de grade. Bazinul să aibă 90 de grade cu coapsele, genunchii flexați la fel trebuie să aibă 90 de grade și la fel și gleznele. Astfel, articulațiile sunt mai puțin solicitate. Principalul sfat este ca statul la birou să fie cu pauze, să te ridici frecvent înseamnă stimulare pentru corp, nu-l mai menții adormit. Asta e cel mai important, să nu pui articulațiile sub presiune.

În ultimii ani, participarea la maratoane și semimaratoane a devenit tot mai populară. Care sunt sfaturile tale pentru a ne proteja de accidentări?

Astfel de accidentări se recuperează, desigur există mai multe grade de leziuni de menisc, începând cu gradul 3 care deja are implicații chirurgicale, dar am reușit să recuperăm și acele cazuri. Desigur, aici sunt foarte multe particularități, însă un motiv pentru care aceste leziuni apar este: 1. lipsa tonusului muscular și 2. o biomecanică greșită, felul în care călcăm poate să ne saboteze atât articulațiile cât și musculatura, poate să creeze un dezechilibru. Important este să ne ascultăm corpul, ne transmite semnale de fiecare dată. Un sportiv disciplinat își urmărește corpul.

Știu că ai o preocupare pentru modul sănătos de viață. Povestește-mi despre ce faci tu în această direcție. Ce sfaturi ai pentru clienții Lisnic care își doresc un mod sănătos de viață?

În primul rând, e foarte important să avem o rutină, deși poate suna înfricoșător cuvântul. Un mod echilibrat de viață înseamnă un bioritm constant, fără prea multe pante ascendente și descendente. Cred că în programul fiecărui om ar trebui să existe 2-3 zile pe săptămână în care acesta să facă mișcare, nu un semimaraton, dar cel puțin 30 de minute în care să-și stimuleze corpul.

 Personal, mă duc de cel puțin trei ori pe săptămână la sală. Am ales Crossfit, adică circuite în care nu te focusezi pe o grupă musculară, ci le antrenezi pe toate. În acest tip de antrenament ai mai multe repetări și combini exerciții pentru a-ți dezvolta capacități atletice. Crossfit-ul mă ajută să obțin rezultate într-un timp scurt, să-mi eficientizez timpul petrecut la sală și să am mintea limpede.

La nivel de dietă, am ales programul de intermittent fasting, care presupune să ai o anumită fereastră de timp în fiecare zi, de obicei de 8 ore, în care poți mânca. De exemplu, poți să mănânci de la ora 12:00 la ora 20:00, apoi ai 16 ore în care nu mănânci nimic. De-a lungul timpului am încercat diverse programe alimentare, ca să le testez, pentru că mai primeam întrebări din partea pacienților. Cel mai important este să te simți tu bine și să știi care e rezultatul pe care-l urmărești.

Cum ți se pare Iașul? Care crezi că sunt punctele tari și punctele slabe ale orașului nostru?

Multă lume nu mă crede, dar e mult mai bine decât mă așteptam. În prima perioadă am avut o stare de anxietate. Cu toate astea, cred că a durat doar vreo două-trei luni să-mi dau seama că orașul e foarte fain și se dezvoltă continuu. Iașul a fost supus unui trend ascendent în tot ce privește noile concepte, noile abordări, din punctul ăsta de vedere chiar îmi place foarte mult, pentru că sunt de părere că s-a potrivit cu venirea mea aici și cu venirea clinicii în Iași, noi având un concept refresh și unic în ceea ce înseamnă partea de recuperare. Sunt mulțumit de Iași, orașul e potrivit pentru mine și eu pentru el.